25. ročník festivalu Jeden svět bude zkoumat cenu bezpečí i na Cyrilometodějské teologické fakultě UP

Úterý 14. březen 2023, 11:07 – Text: Lenka Peřinová

Krize ve světě, válka na Ukrajině, energetická krize, změny klimatu. To jsou témata, na která se festival Jeden svět soustředí. Leitmotivem letošního ročníku je Cena bezpečí. Novinky v programu představují soutěžní kategorie určená projektům ve virtuální realitě a rozšířený debatní program. V Olomouci se festival uskuteční od 27. března do 1. dubna 2023 na mnoha místech, jedním z nich je poprvé aula Cyrilometodějské teologické fakulty UP. Do organizace se zapojili také naši studenti. Jeden svět přináší každý rok do kin v celé republice dokumentární filmy o lidských právech a jejich porušování.

„Pro letošní ročník jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému. Zároveň se návštěvníci mohou v průběhu celého týdne těšit na bohatý doprovodný program stejně, jak byli zvyklí v posledních letech,“ uvedla koordinátorka olomouckého festivalu Viktorie Renčová, studentka programu Etika a kultura v mediální komunikaci na teologické fakultě.

Část programu letošního festivalu se odehraje v budově teologické fakulty v Univerzitní ulici v Olomouci. V aule se bude promítat celkem 8 filmů v průběhu 4 dnů. Zajímavé tituly doplní diskuzní bloky s odborníky. Diváci mohou zhlédnout např. dokument Vražda novináře, na nějž naváže diskuze s Monikou Tódovou z Deníku N, nebo dokument Východní fronta – v navazujícím diskuzním bloku promluví Ukrajinka Maryna Kovalová, studentka programu Etika a kultura v mediální praxi.

Všemi filmy letošního ročníku prostupuje téma nejistoty a hledání bezpečí. Ať už jde o pocity finančního zajištění, rodinného zázemí, anebo jistoty garantované státem, pro každého z nás tato spojení znamenají něco jiného. I cena, kterou jsme za bezpečí ochotni platit, je pro každého jiná. Sloganem Cena bezpečí bychom proto chtěli přimět publikum napříč ČR k zamyšlení a vzájemnému respektu k různorodým projevům strachu,“ popsal ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický. 

Festival se odehraje ve 28 městech po celé České republice. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na www.jedensvetonline.cz

Kompletní program festivalu v Olomouci: www.jedensvetolomouc.cz/program2023/

PROGRAM U NÁS (AULA CMTF UP)

ÚTERÝ 28. 3.

  • CO JEŠTĚ UVIDÍM / 16:00 / + DISKUZE s Veronikou Dohnalovou (nezisková organizace Tyflocentrum pro zrakově postižený)

Co ještě uvidím / Julie Bezerra Madsen / Dánsko, Finsko / 2022 / 71 min.

Když šestiletý Silas přestává na školním dvoře poznávat své kamarády, Christině je jasné, že její syn přichází o zrak. Stejně jako ona v jeho věku. Dokáže být synovi oporou, potýká-li se sama s traumaty, která jí život s postižením přináší?

Šikana ve škole a časté pocity osamělosti. S obojím se Christina musela vyrovnávat už jako dítě. I malého Silase dědičná nemoc obírá o kontakt s okolím rychleji, než Christina očekávala, a tak se rozhodne podniknout se synem cestu na Island a dopřát mu pohled na dechberoucí scenerie, dokud je čas. Učí ho, že se ve světě může orientovat i sluchem a hmatem, syn je jí zase oporou při cestách rušným městem. Každodenní starosti spojené se zrakovým postižením se Christině daří rozpouštět ve vášni k tanci. Snímek zachycuje mimořádný vztah matky a syna, kteří se nebojí pouštět do nových věcí a svým způsobem života vyvracejí obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí.


  • VÝCHODNÍ FRONTA / 19:00 / + DISKUZE s Terezou Španihelovou (influencerka, Ulianou Bogdanenkou (studentka z Ukrajiny) a Marynou Kovalovou (studentka z Ukrajiny)

Východní fronta / Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko / Česká republika, Lotyšsko, Ukrajina / 2023 / 98 min.

Po začátku války na Ukrajině se okamžitě zformovaly skupiny dobrovolníků poskytující první pomoc vojákům na frontě. Snímek Vitalije Manského zachycuje působení jedné z nich v prvních šesti měsících války.

Druhý autor filmu, Jevhen Titarenko, působil jako zdravotník již po anexi Krymu v roce 2014. V únoru 2022 neváhal a se svými přáteli se opět přidal do praporu dobrovolných zdravotníků, jejichž práce sestává zejména z převozu raněných vojáků do nemocnice. Prostřednictvím kamery umístěné na Jevhenově uniformě film diváky nemilosrdně vtahuje do nitra kruté reality války. Uprostřed zničené krajiny, za dunění výbuchů a sténání raněných zůstává morálka dobrovolníků překvapivě vysoká. Drásavé záběry z akce pak ostře kontrastují se scénami odpočinku daleko od fronty.

STŘEDA 29. 3.

  • POSTPRÁCE / 16:00 / + DISKUZE s doc. Ing. Václavem Jirsíkem, CSc.

Postpráce / Erik Gandini / Itálie, Norsko, Švédsko / 2023 / 81 min.

Situaci na trhu práce čekají v blízké budoucnosti velké změny. Kvůli rapidnímu rozmachu automatizace mohou zaniknout stovky milionů pracovních míst. Jak by to ovlivnilo naši společnost?

Vztah lidí k práci je rozporuplný. Na jednu stranu představuje práce pro spoustu lidí na celém světě přítěž a pouhý zdroj obživy. Na druhou stranu přibývá počet workoholiků, pro něž je jejich zaměstnání jedinou životní náplní. Rozvoj robotů a strojového učení by tak mohl být pro celé lidstvo splněným snem, namísto toho však vzbuzuje spíše obavy – nikdo si dnes nemůže být jistý, kdy ho umělá inteligence nahradí. Snímek proslulého režiséra Erika Gandiniho (Švédská teorie lásky) zachycuje různé podoby práce v Jižní Koreji, USA, Itálii a Kuvajtu a pokouší se předestřít odpovědi na existenciální otázky týkající se vyvážení pracovního života a volného času.


  • KUCIAK: VRAŽDA NOVINÁŘE / 19:00 / + DISKUZE s Monikou Tódovou (novinářka Deníku N)

Kuciak: Vražda novináře / Matt Sarnecki / Česká republika, Dánsko, USA / 2022 / 100 min.

V únoru 2018 ukončují tři výstřely v domě ve Veľké Mači životy mladého páru. Jejich těla jsou objevena až po čtyřech dnech. Brzy poté se jména Kuciak a Kušnírová stávají symbolem největších protestů na Slovensku.

Investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki představuje s detektivní precizností a ve vší srozumitelnosti dlouhou minulost mašinerie korupce a podvodů v nejvyšších patrech slovenské politiky. Sleduje blízké osoby Jána Kuciaka a další novináře a novinářky, kteří díky uniklým tajným datům objevují nové, klíčové důkazy v případu vraždy novináře a jeho partnerky. Komplexnost tohoto detektivního thrilleru dotvářejí také úhly pohledu některých jindy zdráhavých a předtím nezpovídaných postav.

ČTVRTEK 30. 3.

  • ŠŤASTNÝ ČLOVĚK / 16:00 / + DISKUZE s Mgr. Karlem Pavlicem, Ph.D. (sociální práce v kontextu genderové, sexuální a vztahové rozmanitosti)

Šťastný člověk / Soňa G. Lutherová / Česká republika, Slovensko / 2023 / 81 min.

V časosběrné observaci přináší režisérka a sociální antropoložka Soňa G. Lutherová intimní portrét rodiny, ve které jeden z rodičů prochází procesem tranzice.

Marvin je trans muž žijící v dlouhodobém manželském vztahu s partnerem Ivanem a jejich dvěma dětmi ve Švédsku. Nečekané několikaměsíční odloučení od domoviny a zpomalení celého procesu fyzické i právní změny pohlaví během pandemie covidu-19 zintenzivňuje společné soužití mezi partnery a potomky, vztahy s příbuznými a nejbližšími lidmi z práce. Období tlumeného bezčasí nabízí protagonistům*kám filmu prostor pro vzájemnou podporu, přijetí Marvinovy genderové identity a redefinici rolí uvnitř rodiny. Důležitou úlohu při objevování a prožívání své trans autenticity pro Marvina hraje psaní LGBTQ+ románů, ve kterých si vytvořil své mužské alter ego.


  • ŽENY ZA VOLANTEM: PŘÍBĚHY Z CESTY PO PAMÍRU / 19:00 / + DISKUZE

Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru / Hannah Congdon, Catherine Haigh / Kyrgyzstán, Tádžikistán, Velká Británie, Uzbekistán / 2022 / 97 min.

Dvě kamarádky z Velké Británie vyrazily na roadtrip po proslulé Pamírské dálnici, která se vine skrz Kyrgyzstán, Uzbekistán a Tádžikistán, aby zjistily, jak se v těchto zemích žije ženám.

Catherine a Hannah právě ukončily studium na univerzitě a pouští se do největšího dobrodružství svého života. V Biškeku si pronajaly džíp a vyrazily na několik tisíc kilometrů dlouhou cestu napříč třemi státy. Na své pouti obdivují rozlehlé pláně i panoramata hor. To ale není jejich primárním cílem – autorky filmu se zajímají hlavně o postavení žen ve společnosti. Postupně se setkávají

se ženami všech věkových kategorií i různého společenského postavení, které s nimi sdílejí svůj pohled na vzdělání, výchovu či rodinný život. Jejich odvážné a inspirativní příběhy prokazují, že touha po rovnoprávnosti je přítomna všude po celém světě. Obě cestovatelky si postupně uvědomují, že mají s těmito ženami společného mnohem více, než by si kdy myslely.

PÁTEK 31. 3.

  • MLADÍ RUSOVÉ NA ÚTĚKU / 17:00 / + DISKUZE s Alexejem Ženatym (bývalý voják ruské armády) a Reném Andrejsem (katedra slavistiky)

Mladí Rusové na útěku / Anna Winzer / Německo / 2022 / 53 min.

Jegor žije v ruském Irkutsku, miluje potápění v ledové vodě a na sociálních sítích vybízí k aktivní ochraně sibiřské přírody. S ruskou invazí na Ukrajinu se ale jeho život radikálně změní.

Jak v Rusku vypadaly první dny po začátku invaze na Ukrajinu? Co se stane, když někdo s aktuální situací vyjádří nesouhlas? Zatímco se Jegor vymezuje proti válce, oficiálně nazývané „speciální vojenská operace“, Putinův režim zavádí přísné tresty za jakoukoliv formu odporu. Jegorova popularita na sociálních sítích mu umožňuje promlouvat k tisícům sledujících, dostává se ale také do hledáčku bezpečnostních sil. Jedinou alternativou k vězení se zdá být útěk ze země. Jegorův případ je příběhem jednoho ruského občana chyceného v systému, který důmyslně umlčuje pravdu. Ukazuje druhou frontu ruské války: kromě té ukrajinské je tu ještě boj proti vlastnímu obyvatelstvu, které se nehodlá tak snadno podvolit svévoli režimu.


  • PŘEKONAT TEMNOTU / 19:00 / + DISKUZE s Mgr. Uljanou Cholod, Ph.D. (sekce Ukrajiny na Katedře slavistiky)

Překonat temnotu / Kinodopomoha / Ukrajina / 2022 / 51 min.

Film dokumentuje ruskou invazi na několika místech Ukrajiny, která trpí pod agresí nesmyslné války. Na příbězích běžných lidí snímek ilustruje nejen každodenní válečné problémy velké části obyvatelstva Ukrajiny, ale i hloubku jejich odhodlání.

Na příkladu několika ukrajinských měst snímek demonstruje krutou proměnu rušných center v místa zkázy. Trosky, zničená infrastruktura, unavené obyvatelstvo obávající se dalších ruských útoků. To jsou obrazy z celé Ukrajiny, která se statečně brání nepříteli. Filmová mozaika je nejen obrazovým svědectvím hrůz této probíhající tragédie, je také důkazem odhodlání ukrajinského národa, vzepětí jeho sil a vzájemné podpory jeho obyvatel. Snímek režisérské skupiny Kinodopomoha se věnuje jak osudu lidí z Ukrajiny, kteří pomoc potřebují a patří ke zranitelným skupinám, tak i bojujícím za svobodu své země v první linii.


 

Zpět

Nastavení cookies a ochrany soukromí

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies a případné další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje (např. jak procházíte naše stránky). My a někteří poskytovatelé námi využívaných služeb, máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají provozovat a zlepšovat naše služby. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas. Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat (odkaz najdete v patě stránek).

(Technické cookies nezbytné pro fungování stránek. Neobsahují žádné identifikační údaje.)
(Slouží ke statistickým účelům - měření a analýze návštěvnosti. Sbírají pouze anonymní data.)
(Jsou určeny pro propagační účely, měření úspěšnosti propagačních kampaní apod.)